Технически характеристики на гипсокартона

Технически характеристики на гипсокартона – част 1

Гипсокартонът е плътен материал за строителство, залепен от двете страни с здрав и плътен картон. Технически характеристики на гипсокартона – Сам по себе си гипсът е доста крехък, но запазва формата си и е лесен за обработка. Картонът, освен че крие замърсен и разпадащ се гипс, придава здравина на материала за счупване, предпазва го от стърготини.

Полученият материал може лесно да се реже, реже, дори рендосва и е достатъчно здрав за издигане на преградни стени и дори малки сгради без допълнителна армировка.

Като се имат предвид материали като гипсокартон, трябва да се разбере, че говорим преди всичко за достатъчна здравина. Както и да е, ако вземете солиден лист с размери 1200x2500x12,5, който е идеален за издигане на прегради, тогава той може лесно да бъде счупен, като приложите доста незначителна сила към ръбовете на листа. Здравината на стената се дава от рамката, независимо дали е от дърво или от специален метален профил за гипсокартон. Разпределението на натоварването върху рамката, след като гипсокартонът е надеждно фиксиран върху него, става равномерно.

Нашата търговска фирма Естро има за цел намирането на оптимално решение за всеки конкретен проект.  За връзка телефонът ни е: (+359) 89 664 2072.

Установеният стандарт по отношение на гипсокартона предлага само насоки, към които производителите трябва да се придържат. Всъщност се обсъждат само общите размери на листовете, някои изисквания за качеството на материалите и вида на листовете за гипсокартон. Няма ясни индикации от какво е направен гипсокартон; в това производителите имат доста широка свобода на избор.

Размери на гипсокартона:

  1. Ширина – 625 мм, 1200 мм
  2. Дължина – 1200, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000
  3. Дебелина – 6,5, 8,0, 9,5, 12,5, 14,0, 16,0, 18,0, 20,0, 24,0 мм

Всъщност единственият добре дефиниран формат за гипсокартон. Въпреки, че номиналните редове за различни опции за гипсокартон не са малки, е доста лесно да се разбере защо е необходим гипсокартон с един или друг размер.

Ширината на стандартния лист е 1200 мм, което се дължи на утвърдените традиции в строителството.