Детски килим – видове килими и ползите от тях

Ползи от качествения детски килим

Ако родителите все още се съмняват в целесъобразността на закупуването на безопасен детски килим за пълзене, струва си да споменем редица предимства на този атрибут на детската стая:
  •  Детският килим може да се пере, включително с препарати. Мръсотията може да се отстрани от детския килим с влажна кърпа. Ако замърсяването на детския килим е силно, топъл сапунен разтвор ще помогне и свърши добра работа.
  •  Детският килим е топъл, независимо каква е основата му. В същото време си струва да се уверите, че малкото любопитно дете няма да изпълзи извън детския килим.
  • Детският килим дава добра шумоизолация – това ще избегне проблеми със съседите отдолу, защото така само родителите могат да чуват звучните игри на бебето.

Обърнете внимание: Детските килими са изработени от еластична материя, която няма да позволи на бебето да се нарани. Много от тях имат така наречения слой възглавница, който бебето ще „приеме“, ако не се задържи на краката си.

Съвети за ползване

За да не се плъзгат детските килимчета по пода, те имат заден фиксиращ слой. Това гарантира неподвижност на детския  килим, когато бебето се опитва да ходи по него.

Повърхностите имат различна структура, която развива тактилните усещания и фината моторика, масажира детските пръстчета.

Детските килими са ярки, което чудесно развива цветовото възприятие.

Детските килимчета можете да използвате от 7-8 месеца на бебето до юношеството им. Това се улеснява от висококачествени материали и гъвкавост. Удобно е за тийнейджъри да правят гимнастика или да правят упражнения на своя детски килим.

Видове детски килими

Производителите предлагат широка гама от килими за деца. Сред най- много търсените са:

  • Детските образователни килимчета.

Те имат сравнително малка площ и страни, за да попречат на бебето да изпълзи от тях. Задачата на това детско килимче е детето да се занимава, докато майката върши домакинската си работа. Детското килимче помага да се развият първите умения – хващане, цветоусещане и много други. Веднага след като бебето се научи да се преобръща и изрази желание да пълзи, то ще  му стане тясно  на такъв вид детско килимче.