Как да използвате метално въже за да почистите каналите и сифоните

Хванете инструмента за дръжката и го натиснете навътре, като го завъртите по посока на часовниковата стрелка за почистване на канали, Когато стигнете до запушването, увеличете интензивността на движенията си.

Издърпайте всичкия боклук и след това пуснете водата през дупката. В началото налягането трябва да е малко.

Преди да започнете, проверете целостта на кабела и дали дръжката и дюзите са здраво закрепени към него. Вместо това можете да използвате метална закачалка. Реже се с ножици за тел, така че накрая да има малка кукичка.

Отворете прозорец или включете абсорбатор – може да има миризма, която по време на работа да Ви създаде неприятни усещания.

Конструктивен демонтаж на сифона

Понякога това е най-добрият начин за отстраняване на проблема, свързан с запушванията, които могат да се образуват в каналите, сифоните, WC. Боклукът може да се натрупа в сифона и той се почиства само чрез отделяне от останалата част от водопровода или след частичен демонтаж. Освен това гофрираната тръба събира мазнини по повърхността си, което затруднява правилното функциониране на канализацията.

За да разглобите всичко това, не са необходими специални умения. Ще ви трябва гаечен ключ, кофа или мивка, парцал, отвертка, избутвач на тапа и препарат за отстраняване на петна.

Как да разглобите конструкцията на сифона – указания за почистване на канали

Поставете съд под сифона. Пълен е с вода и ще се излее веднага щом извадите част от нея.

Използвайте гаечен ключ, за да развиете капака на люка за почистване в долната част, ако имате стандартен модел.

Ако е с форма на бутилка, извадете резервоара с ръце.

Отстранете всички остатъци и изплакнете под течаща вода.

Щепселът в тръбата обикновено се отстранява без проблеми с кабел, а мазнината ще се разтвори във вряща вода с домакински химикали или сода.

Предотвратяване на запушванията на каналите, сифоните, WC

Мивката може да се запушва доста често, всеки месец да си имате проблеми, ако не се вземат някои превантивни мерки. Най-простият от тях е да пропускате вряща вода от чайника или от чешмата за 15-20 минути. Така разтваряте мазнината, полепнала по стените на тръбата. Ако проблемът се появява редовно, можете да излеете домакински химикали или сода с оцет заедно с вряща вода от чешмата за 15-20 минути. Така разтваряте мазнината, полепнала по стените на тръбата. Ако проблемът се появява редовно, можете да излеете домакински химикали или сода с оцет заедно с вряща вода.

Понякога сифонът не предполага възможност за частичен демонтаж. В този случай той се отстранява напълно чрез отвиване на горния и долния крепеж.